Zagrzebane złącze


 

Federico Faggin

Faggin wynalazł zagrzebany kontakt w roku 1968 pracując w firmie Fairchild, a w tym samym roku skonstruował kilka urządzeń elektronicznych wykorzystujących tę technologię. Zagrzebany kontakt jest metodą tworzenia bezpośredniego kontaktu pomiędzy materiałem bramki z polikrzemu a złączami w układach scalonych o bramce krzemowej. Dzięki tej metodzie - wymagającej dodatkowej warstwy maskującej - możliwe jest wykorzystanie polikrzemu jako dodatkowej warstwy połączeń, co w znacznym stopniu poprawia gęstość upakowania elementów, szczególnie w obwodach o logice nieregularnej.

 

Poniższa mikrofotografia przedstawia XTPG; oryginalny schemat testowy zaprojektowany w 1968 przez Frederico Faggina w Fairchild Semiconductor w celu przetestowania krytycznych parametrów urządzeń budowanych przy wykorzystaniu technologii bramek krzemowych.

Element oznaczony literą D jest diodą polikrzemową, a element oznaczony R11 jest opornikiem, którego złącza są wykonane z polikrzemu. Czerwona obwódka miała na celu uwidocznić złącze polikrzemu z krzemem (zwane później "złączem zagrzebanym") oraz diodę polikrzemową.
 

Photomicrograph of XTPG

 

Zagrzebane złącze zostało wynalezione przez Faggina w Fairchild Semiconductor, który na początku marca 1968 r. poinformował o tym swojego przełożonego Leslie Vadasza. W lipcu 1968 Vadesz przyłączył się do Intela i pracował pod kierownictwem Andy'ego Grove'a, a później wykorzystał i opatentował pod swoim nazwiskiem wynalazek Faggina.

Poniższe dwie strony są oryginalnym opisem sporządzonym własnoręcznie przez Frederico Faggina na temat testowych połączeń zawartych w układzie XTPG.

 

Handwritten Original Description XTPG Page 1 Handwritten Original Description XTPG Page 2

 

 


 


   I Liceum Ogólnokształcące   
im. Kazimierza Brodzińskiego
w Tarnowie

©2018 mgr Jerzy Wałaszek

Dokument ten rozpowszechniany jest zgodnie z zasadami licencji
GNU Free Documentation License.

Pytania proszę przesyłać na adres email: i-lo@eduinf.waw.pl

W artykułach serwisu są używane cookies. Jeśli nie chcesz ich otrzymywać,
zablokuj je w swojej przeglądarce.
Informacje dodatkowe